Dan kada je fudbal umro

by | Apr 19, 2021 | Drustvo


Romantika je nešto što u modernom fudbalu svakog dana sve više nedostaje. Polako prolaze dani kada će jedan Alan Širer odbiti velikog ser Aleksa Fergusona, kako bi igrao za klub koji voli od detinjstva, klub čiji je dres sanjao da će nositi, iako je znao da tamo nikad neće osvojiti tituli. Sve je manje ikona poput Totija, Maldinija, Skolsa ili Džerarda, koji su svoj život posvetili jednom klubu, a ne otrčali za milionima koje su mogli da uzmu.

Svake godine se povećava abnormalna količina prljavog novca koja se ulaže u fudbal kako bi se oprao i stvara tržište gde se više ni najprosečniji igrač ne može kupiti za ispod 50 miliona eura. Godinu za godinom fudbalu se oduzima duša, ali 18.4.2021. je datum kada je ovaj sport i zvanično izgubio svaki smisao.

Najveći evropski timovi, njih 12, iz Engleske, Španije i Italije objavilo je da izlaze iz Lige šampiona i nacionalnih liga osnivajući svoju ,,Superligu’’ iz koje neće moći da ispadnu, a kasnije će se jos 8 timova pridružiti. Ako izuzmemo sve ostale probleme, sam format lige je problematičan na toliko nivoa. Biće napravljene dve konferencije od po 10 timova iz koje će prva 3 kvalifikovati za plej-of, a 4. i 5. će igrati dodatnu rundu plej-ofa kako bi se kvalifikovali za četvrtfinale i nokaut fazu. 

U prevodu dolazi do ,,amerikanizacije” fudbala gde će samo najimućniji moći da igraju na najvećem nivou, dok za sve ostale nema mesta. Još jedan detalj je da svaki tim koj pristupi ovom takmičenju dobija preko 300 miliona eura.

Čar fudbala je upravo u tome da jedan Lester koji je 2009. godine igrao treću ligu došao do titule 2016. godine. Jeste da su takvi slučajevi veoma retki, ali ovakvim potezom, apsolutno dolazi do ubistva takmičarskog duha. Svako mora da ima pravo da sanja da će jednog dana doći do vrha svojim radom, trudom i zato što je bolji od konkurencije, a ne zato što je kupio svoje mesto među gigantima. Malo njih taj san i ostvari, ali ako se ovo nastavi taj san zauvek umire.

Oduzeti Mersisajd derbi navijačima koji žive za tu utakmicu preko 100 godina je običan zločin. Istorija i tradicija će biti izbrisana samo zarad još većeg ekonomskog profita malog broja bogatih ljudi.

Draž utakmica Lige šampiona jeste u tome što se ne igraju često, a ako Barselona i Juventus budu igrali jedni protiv drugih svake godine po 5 puta, jednostavno izgubi se posebnost koju takvi legendarni dueli imaju.

Sport koji je nastao kao zabava radničke klase u kojem je svako mogao da uživa zvanično je postao sve ono što nikada nije trebalo da bude.

Piše : Marko Palajić