Radio našeg vremena

by | Mar 2, 2021 | kultura, Preporuke


Jedan od najboljih načina da ispunite svoje vrijeme danas je slušanjem podkasta. U proteklih par godina a posebno u posljednjih godinu dana ovo je platforma sa ubjedljivo najvećim rastom. Glavni razlog za ovo je to što podkasti omogućavaju priliku da u kratkom vremenskom periodu upijete ogromnu količinu informacija.

Štaviše, šta god vas zanimalo, definitivno postoji podkast za vas, naročito danas sa konstantnim prilivom novih podkasta.

Razlog tome može biti taj što vam za stvaranje podkasta nije potreban holivudski producent i račun pun novca. Mnogi podkasti su snimljeni iz podruma, dnevne sobe i kuhinje. Ovo čak pridodaje njihovom šarmu i pomaze u stvaranju iskrenog i intimnog iskustva sa slušaocima. Takođe, za razliku od drugih platformi, njihova brza prilagodljivost im omogućava priliku za eksponencijalni rast.

Podkasti su lako dostupni, a slušanje jednog ne zahtijeva gotovo nikakvu pripremu. Svako ko ima pametni telefon može da sluša podkast, a ako ga nemate, možete da ih slušate putem veb stranice. Postoji bezbroj opcija koje vam omogućavaju da slušate podkaste u pokretu kao Apple Podcasts, Spotify, Luminary, RadioPublic i Stitcher.

Dakle, ako ste zainteresovani da udjete u svijet podkasta, evo nekoliko preporuka:

„SERIAL”

Ako volite da gledate horore i trilere, ovo je podkast za vas. „Serial” je istraživačko-novinarski podkast koji vodi Sara Koenig, američka novinarka. Kroz više epizoda ona pripovijeda ne-fiktivnu priču o istinitim slučajevima. Antologija sadrži tri različite sezone, od kojih se svaka usredsređuje na različite istinite priče.

„LEFT , RIGHT AND CENTER”

Ako vas zanima politika i želite da slušate diskusije sa različitim tačkama gledista, pokušajte KCRW „Left,right and center”. Ovo je stimulativni nedeljni obračun oko politike i pop kulture. Jedan od interesantnijih radio podkasta koji prikazuje različita mišljenja.

„STUFF YOU SHOULD KNOW”

„Stuff you should know” (Stvari koje bi trebalo znati) je jedan od najboljih podkasta na svijetu, i gotovo uvijek je u top 10 na iTunes tabeli. Ovaj podkast u osnovi govori o svemu. Obrazuje slušaoce o širokom spektru tema, često koristeći popularnu kulturu kao referencu, dajući podkastu komičnu vrijednost. Ovo je idealan podkast zato što ne morate početi iz početka, već možete uključiti i slušati bilo koju epizodu.

„DEATH, SEX AND MONEY”

“Death, Sex and Money” (Smrt, seks i novac) je podkast u stilu intervjua koji vodi Ana Sejl i raspravlja o velikim pitanjima „često izostavljenim iz učtivnog razgovora”. U podkastu učestvuju poznate ličnosti i stručnjaci, kao i gosti sa malo ili nimalo prepoznatljivosti. Podkast se bavi temama kao što su finansije, tuga, ljubav i veze. Ako vas interesuju ove teme onda je ovo sjajno za slušati.

„WTF with Marc Maron”

WTF sa Markom Maronom je nedeljni podkast i radio emisija koju vodi stend-ap komičar Mark Maron. Ako ste u raspoloženju za neku komediju, probajte ovu. Maron započinje svaku epizodu sa monologom koji je zatim praćen zaista sjajnim intervjuima sa različitim gostima (glumcima, komičarima i drugim poznatim ličnostima).

Piše: Marija Pavličić