Fleetwood Mac – Rumours (1977)

by | Nov 28, 2020 | kultura


Šta dobijete kada spojite pet vrhunskih muzičara, međusobnu ljubav i mržnju, tone kokaina i ugovor koji vas vezuje da morate ostati zajedno iako ne možete više očima da se gledate? Jedan od najboljih pop-rok albuma svih vremena.

Dok su Džon i Kristi MekVi uspeli relativno mirno da se razvedu, a Mik Flitvud je prolazio kroz drugi razvod sa ženom van benda, ono što je ovaj album učinilo toliko legendarnim bio je raspad ljubavi između Stivi Niks i Lindzi Bakingem.

Njih dvoje su još od srednje škole bili zajedno i posle toliko godina turbulentne veze došli su do tačke pucanja. Prosto je bilo neizbežno da toliko velika ljubav, uz toliko veliki uspeh, slavu, novac i ostalo što prati umetnike ne dovede do tako velikog sloma.

Dreams i Go Your Own Way je deo albuma koji su Stivi i Lindzi osvetoljubivo posvetili jedno drugom. Dali su jasnu poruku da će ih pre ili kasnije udariti realnost i da će biti svesni šta su izgubili, kao i to da nijedna osoba posle u njihovom životu neće moći da ih zameni, što i jesu bili u pravu. Uslišiće jedno drugom slobodu koju traže, ali i oni sami znaju da je to samo put koji će još više da ih odvuče na dno.

They say women, they will come and they will go
When the rain washes you clean, you’ll know

Prema mom mišljenju, najemotivnija pesma na albumu je Songbird, delo Kristine koja je sama iskomponovala i uz to pružila srceparajući vokalni performans kojim se oprašta od svog supruga, ali i od ostalih članova benda, svesna da nakon ovoga nema nazad, ništa više neće biti isto.

Uprkos brojnim problemima tokom snimanja albuma i pokušajima da raskinu ugovor odlučili su da na kraju završe album i to je osnova pesme The Chain u kojoj je opisan taj odnos gde pored te netrpeljivosti ne mogu jedni bez drugih i potreban im je taj lanac koji ih vezuje. Iako nisu želeli sebi da priznaju, bili su svesni duboko u sebi da ni ne žele da se taj lanac ikad pokida.

And if you don’t love me now
You will never love me again
I can still hear you saying
You would never break the chain

Piše: Marko Palajić