„I pored teške situacije moguće je završiti školsku godinu” – intervju sa Bojanom Milisavljevićem

by | Nov 17, 2020 | Drustvo


Nepredviđene okolnosti koje su zadesile ceo svet posebno su se odrazile na studente koji su dobili potpuno novo iskustvo studiranja u odnosu na dosadašnje. O izazovima studiranja u doba epidemije govorimo sa prodekanom za nastavu Pravnog fakulteta, profesorom Bojanom Milisavljevićem.

Profesore, mada je u ovom periodu teško predviđati stvari, kako Vam izgleda budućnost ove školske godine, šta novi talasi epidemije znače za nas studente?

Smatram da je i pored teške epidemiološke situacije moguće završiti ovu školsku godinu. Sve vreme se ulažu veliki napori kako bi se nastava izvodila redovno i kako bi se ispunile sve školske obaveze. Važno je da smo uspeli da nastavu prilagodimo promenjenim okolnostima i da studenti mogu da isprate sve oblike nastave. Pored predavanja koja se odvijaju onlajn, postoji određeni broj kolega koji su i studijske grupe i vežbe prebacili na onlajn oblik izvođenja nastave. Na master i doktorskim studijama s obzirom na to da se radi o manjim grupama nastava je za sada uglavnom uživo u zgradi fakulteta.

Dosta studenata nas je pitalo kako će izgledati overa semestra ove školske godine, budući da mnogi studenti prate nastavu iz svojih domova, takođe, možete li nam nešto više reći kako će praktično izgledati ispiti u januarskom i februarskom ispitnom roku?

Ovaj semestar će biti okončan po planu. S obzirom na to da se ne evidentira prisustvo studenata na onlajn nastavi to neće biti uslov za overu semestra. Ostaće uslov potpisi sa vežbi koje su dodeljene. Primećeno je da studenti više prate onlajn nastavu nego ranije dok su mogli da dolaze na predavanja uživo. Ispiti bi trebalo da izgledaju kao i do sada od kada je počela pandemija. 

Kako biste ocenili rad Pravnog fakulteta, pa i celog Univerziteta u ovom period krize, smatrate li da se dobro odreagovalo na ove nepredviđene situacije?

Smatram da smo uglavnom dobro odreagovali u pogledu nastave i ispita. Stalno se trudimo da ne dozvolimo da fakultet postane mesto gde se može širiti zaraza, pa insistiramo na nošenju maski, dezinfekciji ruku i slično. Na žalost studenti često po ulasku na fakultet skinu masku što ne bi smeli da rade jer tako ugrožavaju i sebe i druge. 

U ovom periodu smo stekli brojna iskustva vezana za funkcionisanje onlajn nastave, mislite li da će ova iskustva dovesti do određenih promena u načinu rada fakulteta i po prestanku epidemije?

Mislim da će se neka iskustva koristiti svakako. Ne bi bilo loše da se pojedini studijski programi akredituju za online izvođenje jer bi to bilo korisno i za fakultet i za studente koji bi mogli da studiraju na daljinu.

Pravni fakultet je institucija sa izuzetno velikom tradicijom, smatrate li da idemo u korak sa vremenom i u čemu se to razlikujemo od najboljih svetskih fakulteta?

Mislim da u velikoj meri možemo da se merimo sa drugim velikim fakultetima i da ne zaostajemo ni po čemu.

Na kraju, aktuelna tema o kojoj se jako mnogo priča, možete li nam Vi kao neko ko se bavi pravom sa međunarodnog aspekta reći, šta za region i Srbiju znači pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u Americi?

Mislim da se tu preuveličava. Američka politika ima svoj kontinuitet i tu promena predsednika neće presudno da utiče. Dakle ne očekujem nikakvo čudo već nastavak politike koju je vodio i prethodni predsednik.